Skibet er ladet med eventyr

To år i MiddelhavetAf Malene Wilken

Der udgives hele tiden mange bøger hvor folk beskriver deres sejlture. Visse af dem er knapt værd at læse, mens andre er en udsøgt nydelse, som giver en udlængsel, som ikke er til at holde ud. Malene Wilkens ”Skibet er ladet med eventyr” er helt klart i den sidste kategori. Man længes efter at læse videre i bogen så man kan drømme sig ud til varmere farvande.

I bogen følger vi Malene og Lasse, samt deres to små børn Sebastian og Marie, på den tur som egentlig skulle have været en Jordomsejling, men som undervejs blev ændret til to år i Middelhavet. Turen startede i København og gik over Biscayen, ned langs Portugal og ind gennem Gibraltarstrædet til Middelhavet.

I langtursejlerkredse kan det nogle gange opleves, som om der er prestige i at have været ude i dårligt vejr eller have sejlet meget, meget lange distancer under kummerlige forhold. Malene Wilken lægger ikke skjul på, at de under hele turen har forsøgt at have en så bekvem sejlads som muligt. Ikke kun for børnenes skyld men også for de voksnes skyld. Hun beskriver ærligt de overvejelser de gør sig om natsejlads, ankerpladser og vejr og vind. Man mærker også hvordan de gennem bogen udvikles og klarer mere og mere som familie. Det er dejligt at læse om helt almindelige mennesker som dig og mig og ikke om gamle søulke som kan tisse i modvind.

Bogen er rigeligt illustreret med mange farvebilleder. Der er ikke en side i bogen uden at der er et billede. Det er dejligt med de mange, flotte billeder, men egentlig er de slet ikke nødvendige. For ankerpladserne, havnene og sejladserne beskrives af Malene Wilken på en så levende og malerisk måde, at man sagtens kan se det for sig. Ja, det føles næsten som om man er der selv.

Bogen er på helt traditionel vis opbygget kronologisk hvor vi følger familien rundt i Middelhavet. Men ind imellem kommer der nogle gode faktakapitler om blandt andet mad og børn ombord. Malene Wilken har på en meget fin måde fået disse faktakapitler flettet ind i rejsebeskrivelsen så det ikke opleves forstyrrende.

Er man på vej ud i verden og tvivler lidt på om man kan klare det, vil jeg varmt anbefale ”Skibet er ladet med eventyr”. Er man i tvivl om hvor vidt man kan sejle med små børn er bogen også at anbefale. Efter at have læst denne sidder man ikke bare med en lyst til at komme ud at sejle, men forstår også at glæderne er meget større end sorgerne.